Information ang. maxhastighet för Personbil klass II med totalvikt över 3,5 ton.
 
 

 
Räcker B-körkort på husbil över 3,5 ton?
 
 

  Bertil från Husbilsträffen fick möjligheten att representera Husbussens Vänner (HBV) vid möte på Transportstyrelsen 29 oktober 2009. Så vi har en del information att dela med oss.


Fakta som kommer från Transportstyrelsen:

Tredje Körkortsdirektivet kommer INTE att påverka övergångsregeln som ger rätt att köra Personbil med högre totalvikt än 3,5 ton på B-körkort tagna före 1/7 1996. Denna rättighet är skyddad i både Svensk- och EU-grundlag, så några ändringar ser inte ut att komma under överskådlig framtid.

Men har körkortet varit indraget så har rätten att utnyttja övergångsregeln försvunnit och ett högre körkort krävs. Idag C-kort men från 2010 kommer även C1 (max 7,5 ton totalvikt) att finnas. Vi från HBV har framfört frågan om varför man ej får framföra tung Personbil på D-behörighet men ej fått svar. Troligen bara en miss, men vi får avvakta besked.

Mer info kommer efter att ha fått dubbelkolla vissa uppgifter, men det som skrivs ovan är vad som gäller enligt Transportstyrelsen.


Följande text är enbart info om möjlig utveckling:

Vi fick en del övrig info som berättar om hur handläggaren själv tänkt omkring "Husbil". Den som handhar ärendet testade sina tankar på mötesdeltagarna och det visade sig att hon hade en mycket god uppfattning om "vår värld".

Det nya märket för HUSBIL kommer att motsvara t.ex. "Rastplats" och för att få märka ut platsen med denna symbol kommer det troligen att vara krav på tillgång på vattenpåfyllning och toatömning. Det kommer även att finnas en "Tilläggstavla" som kan användas vid parkeringsplatser för oss.


Vill ni ha info om "Husbil utomlands" och tanka hem dokument som informerar om det svenska undantaget gällande B-körkort så kan ni klicka här.

Har Du tankar kring detta med HUSBILENS FRAMTID så hör gärna av Dig så kan jag ta upp det med Transportstyrelsen vid kommande möten, samtal eller mail.
bertil@husbilstraffen.se