HUSBILSTRÄFFEN
                
 
 
Västmanlandsträffen
 
 
 


    Norberg 26-28 augusti 2005

Så var det dags igen. Att åka på ny träff. Denna gång var målet Norberg. Bertil stod välkomnande och mötte oss när vi anlände. En centralt belägen plats mitt i samhället hade Norbergs kommun ställt upp med. Det tackar vi för.


Ett tjugotal bilar har kommit


Fredagskvällen ägnades åt att gå runt och träffa alla som kommit. Ett tjugotal bilar fanns på plats. Ett par som vi träffade hade precis köpt sin husbil och skulle tillbringa första natten i denna. Vår mest långväga besökare kom ända från Umeå. Vi umgicks i mindre grupper under kvällen och väntade in de sista ekipagen. Vi var fyra bilar från Tysklandsresan som återsågs igen.

Natten förflöt fridfullt med undantag av att några av Norbergs ungdomar nyfiket sladdade runt en vända.

Lördagen bjöd på bästa väder med solsken. Efter frukosten tog vi en promenad till Nya Lapphyttan. Där vi fick en mycket intressant och spännande berättelse och visning av rekonstruktionerna för malmbrytning och förädling. Vår guide Ulf var klädd i tidstypiska bergsmannakläder från en tid för länge sedan. Norbergs malmhistoria är 900-år gammal. Under vissa somrar försöker man elda i den rekonstruerade masugnen för att försöka framställa järn som man gjorde förr. Ännu har man inte lyckats lika bra som på 1300-talet trots att masugnen eldats tre veckor i rad för att ge optimal värme. Besöket i Nya Lapphyttan avslutades med en kort film som verkligen gav en känsla av svunna tider.


Tillbaka till 2005 så vandrade vi ner till Elsa Andersons Konditori som är vida känt. Efter att provat på diverse bakverk konstaterade vi att vi förstår varför Konditoriet är känt, det var verkligen inga dåliga smakupplevelser. Numera drivs Konditoriet av Elsas sonson.


Sen var det dags för en stadsvandring ledd av Ingemar. Vi fick ta del av en detaljerad beskrivning av byggnader och släkter i Norberg. Vid kyrkan fick vi bl. a se benkammaren, en kollektiv gravplats för gamla benrester när man grävt nya gravar. Norberg med sin pittoreska stadskärna är mycket trevlig. Alla faluröda husen efter ån med sina vajande svenska flaggor skapar en härlig sommarkänsla.


Benkammaren på kyrkogården


Efter stadsvandringen var det dags för fika vid husbilarna. Ett par från Norberg gjorde oss sällskap några timmar för att känna på husbilslivet. De var i husbilsköpartankar. Vi bidrog med erfarenheter och visning av bilar.Bertil spanar in gänget

Kvällen kom och i sann träffanda var det gemensam middag, vi grillade och dukade upp med långbord. Stämningen var som vanligt på topp med både historier och lite sångframträdanden. Skratten skallade mellan husbilar och kringliggande hus. Sådana här kvällar är en höjdpunkt i husbilslivet.

Söndagsmorgonen började med regnsmatter på husbilstaket. Men när det var dags att kliva ur bilen efter frukosten så kom solen fram. Förmiddagen ägnades åt att prata med varandra och smida nya träff- och reseplaner inför nästa år. Framemot lunchtid var det dags för hemfärd. Vi tog avsked och styrde färden hemåt.

En av dom många hundar som var med. (Jodå, våra träffar är öppna för alla!)


Vi ser alla fram emot att träffas igen.