Dala-Flodaträffen juni 2014
Vill ni se bilder från denna träff så kan ni klicka här.


 
  Tillbaka på jobbet efter en härlig träffhelg. Träffkänslan sitter fortfarande i och minnena är färska. Det kan man leva länge på. Idén till denna träff kom förra sommaren då vi hade Dala-Flodaträffen som Ingemar i Dala-Floda anordnade. Dala-Floda hade mer att visa än vad vi fick se då, det insåg vi. I vintras började planeringen. Ett antal telefonsamtal till berörda och så formades träffen.

Vi träffades på Wålstedts gård där vi fick tillgång att parkera i en av beteshagarna. Varefter bilarna anlände under torsdagseftermiddagen och kvällen, dukades det upp med långbord och grillarna gick varma. Skönt med en lite längre helg när nationaldagen infaller på en fredag. Umgänget pågick länge i den ljusa sommarnatten.

Fredagen inleddes med ett besök på spinneriet bredvid gården. Sonja berättade generationshistorien om ett familjespinneri och visade hur ull blev till garn. Det börjar redan med att välja rätt fårras för att få lystern i garnet. Och sedan att ha rätt process och rätta maskiner för rätt ullängd. Det var mycket man inte visste något om.

Efter spinneriet begav vi oss in i skogen där en 14-årings modelltågsdröm nu är Närsen-Grontjärns Järnväg. Erik med sin far Staffan, Eriks Lena och mamma Barbro gjorde eftermiddagen till en oförglömlig upplevelse. Vi fick bekanta oss med en knapp kilometer industribana och en flertal olika typer av rullande material, såväl vagnar som små lokomotorer och dressiner. Detta varvat med fika och en kokt Bullens och det fina vädret gjorde eftermiddagen till en höjdare.

När vi var tillbaka vid bilarna var det middagsdags. Grillarna kom fram och senare på kvällen även markiserna då någon däruppe tyckte vi behövde en ännu blötare kväll.

Lördagsmorgonen började med ett besök på gården och en häftig bondfrukost som Meta dukade fram. Jag har nog inte ätit en så god frukost de senaste 15 åren. Allt var närproducerat på den egna gården eller i granngårdarna. Är man i Dala-Floda en tidig morgon är bondfrukosten ett måste.

När alla var mätta och belåtna åkte vi vidare till Nyhammar där Tia tog emot oss på Åvallen. Vi trängde ihop oss i några bilar och åkte runt Bysjön runt med stopp vid Tillmans bryggeri och Gammelgården i i Sunnansjö. Där blev vi guidade runt och fick bl a se en riktigt gammal dörr. Träet i dörren var daterat 1100-tal och dörren 1300-tal. Grangärdesdräkten förevisades liksom flera gamla fina byggnader. Vi fortsatte sedan till Malmströms Guld-Ur-och optikmuseum där Anders och Tia visade oss runt i omgångar. Häftigt att se hur hantverket med att framställa glasögonglas har utvecklats under 1900-talet. Och inom urmakeriet, att titta i lupp på en gängtapp med 0,3 mm diameter. Här kan vi prata om smått och gott.

Lördagskvällen var även denna grillarnas kväll, även om några hade andra alternativ. Mitt under middagen ställde vi upp för fotografering, det var Anders och Tia som ville ha bilder. Vi var en imponerande samling kunde jag konstatera när även jag passade på att ta en bild.

Det kom en lätt kortvarig regnskur under middagen men denna förstörde på intet sätt vår fina stämning. Vi njöt i den ljumma juninatten som aldrig ville övergå i mörker. Nisse hade gitarren och Henry dragspelet. Det var verkligen en toppenkväll.

Söndagen blir alltid vemodig, när alla skall åka hem och man skiljs åt. Men så är det med varje träff. Och tillbaka på jobbet så sitter man nu med fina minnen. Ett stort tack till alla i Dala-Floda och Nyhammar som gjorde träffen till ett minne för livet.

 

Lasse