Teaterträff på Västkusten 10 - 12/8
Vill ni se bilder från denna träff så kan ni klicka här.
 
 Det regnade nästan hela vägen till träffen. Känslan av en helg med dåligt väder är ju inte den bästa. Men när vi rullade in på Tjolöholms parkering kl 15.30 upphörde regnet och en timme senare var det nästan molnfritt. Gösta och Lotta tog vänligt emot oss och alla som kom till träffen. Flera av deltagarna var förstagångsdeltagare på Husbilsträffen. Det är alltid roligt att träffa nya husbilsåkare.

Kvällen avnjöts i med grillning och middag och det var inte förrän lite senare som temperaturen sjönk så det var skönare att gå in i bilarna. På lördagsmorgonen däremot var värmen tillbaka så frukosten avnjöts ute. Därefter gick vi upp till slottet och inväntade vår guide Angelica som gav oss en spännande rundvandring på slottet. Tyvärr fick vi inte fotografera interiört. Förutom alla vackra utsmyckningar och detaljer var det även spännande teknik som en fotogeneldad hårtork, en dammsugare som väger ett ton och drogs med häst och vagn samt duscharna som hade många munstycken och spolade kroppen från alla håll, även underifrån. Tjolöholms är ett av de nyare slotten och byggdes i sekelskiftet 18-1900-tal, därav dessa nymodigheter. Även vattenklosetter fanns. Vi var alla fascinerade av det vi fick se. Ett vackert slott i bästa Tudorstil.

Ute i solen igen tyckte våra damer att det var en utmärkt idé att gå iväg till Storstugan och äta lunch eller ta en räkmacka med fika innan vi skulle åka vidare till Äskhult på andra sidan E 6:an. En promenad är aldrig fel och Storstugans menyer gjorde oss inte besvikna. Därefter körde vi i kolonn till Äskhult där vi parkerade på en äng nedanför teatern. En eftermiddagsöl och sedan middag vid bilarna i solskenet kändes riktigt bra.

Kvällen kom och vi gick backen upp till amfiteatern där vi skulle få se föreställningen Frufällan. Teatern i Äskhult bemannas helt av byborna runtomkring på orten och engagerar över femtio personer. Föreställningen höll hög klass och många gjorde så bra insatser att man helt glömde att det är en amatörteater. Även barnen deltog och gjorde verkligt fina prestationer. Frufällan belyste kvinnans roll både i familjelivet och yrkeslivet för mer än hundra år sedan. Att komma med lite nytänkande på den tiden på landsbygden var knepigt, frågan är bara om det är lättare nu? Kyrkan som personifierades av kyrkoherden fick sig en riktig knäck, även om kyrkoherderollen i sig framfördes mycket bra. Efter teatern ställde alla skådespelarna upp med facklar i vägkanten på vägen till parkeringen. Detta skapade en verkligt fin stämning i den nu mörka augustikvällen. Denna kväll var inte alls lika kylig som föregående, och det var skönt. När vi kom till bilarna låg dimmorna över åkrarna och skapade en trolsk stämning.

Söndagsmorgonen var helt molnfri och även denna morgon kunde frukost avnjutas i morgonsolen utomhus. Härligt. Nu dök Göstas bror Kurt upp vid bilarna. Det var dags för nästa guidetur i Äskhults by som är ett kulturreservat. Byn består av fyra mycket välbevarade gårdar på en ås med en vacker sjö nedanför. Man har hittat lämningar och kan med säkerhet fastställa att det bott människor här i mer än 3000 år. Kurt som har ett mycket stort intresse i människornas och ortens historia gav oss en oerhört målande beskrivning hur livet kunde vara på gårdarna på 17-och 1800-talet. Med gårdsmiljöerna och de verktyg man använde vid olika tidsepoker kunde vi se hur livet tedde sig. Jag har aldrig tidigare fått en så bra, konkret och levande beskrivning av hur man skördade och skiljde agnarna från vetet under olika tidsperioder. Jag och alla som var med framför vårt varma tack till Kurt.

Därefter var det dags för en fika med en god smörgås i byn. Hönsen gick runt fötterna och man kände sig verkligen efter guideturen och den fina miljön flyttad några hundra år tillbaka i tiden. Som alla träffar så blev det dock dags att åka hem efter fikapausen och i detta fall även återvända till 2000-talet. Våra upplevelser av teatern som flyttade oss tillbaka i tiden och därefter guideturen i Äskhults by som också gav ett historiskt perspektiv har gett oss minnen vi sent skall glömma.

Jag vill framföra allas vår uppskattning och ett mycket stort tack till Lotta och Gösta som med alla sina släktingar och kontakter på orten gjort träffen möjlig och mycket givande. Det är alltid roligt med träffar som överträffar våra förväntningar.

 

Lasse