Grytnäs Medeltidsdagar 2010-08-27 - 29
Vill ni se bilder från denna träff så kan ni klicka här.
 
  
När vi skiljdes på söndagen för att åka hem bestämde vi: Vi kör en repris på denna träff nästa år. Så trevligt var det med träffen och medeltidsmarknaden.

Denna helg var det femton bilar/bussar som samlades på kyrkparkeringen i Grytnäs utanför Avesta. Vädret var fint, dock lite kyligt för årstiden, framför allt på kvällarna. Men stämningen var hög hela tiden.

Vi åt middag tillsammans på fredagskvällen med det sedvanliga långbordet. Det är alltid roligt att träffa gamla bekanta likväl som nytillkomna deltagare. Av ljudvolymen att döma hade alla trevligt.

Lördagsmorgonen var sval. De flesta åt frukost inne i bilarna utom några tappra som satt ute. Därefter gick vi till medeltidsmarknaden vid Gammelgården. Det här var en verkligt bra marknad. Allt var medeltidsrelaterat, inte något krimskrams som man hittar på många marknader. Mycket fanns att köpa, kläder, godis, medeltidsleksaker för barnen, rustningsdetaljer och medeltida vapen, bara för att nämna något. Mest imponerade blev vi nog av de svenska handsmidda svärden, oerhört fina hantverk. Tyvärr var prislappen en sådan att man borde betala med kort, och det gick inte. Inför nästa år rekommenderas en välfylld plånbok om köplusten finns.

Vi blev guidade i Gammelgården, och utanför denna, av Elsa som uppnått den aktningsvärda åldern av 80 år. Men så kunde hon sin sak också.

Lunch intogs på marknaden och efter att ha tittat igenom alla marknadsstånden och gjort diverse inköp var det dags för eftermiddagsfika vid bilarna. Långbordet dukades och stämningen infann sig. Det blev både historier och skratt.

Därefter vidtog tornerspelen. Här var det både humor och professionalism som dominerade. Spännande och roligt med härliga kommentarer av presentatören.

När skymningen sedan smög sig på gick vi bort till Gästabudet. Logistiken hade satt sina käppar i hjulet så vi fick vänta lite på middagen, men under tiden underhölls det med medeltida musik. Efter middagen fick vi se en eldshow med dansande flickor som lekte med elden. Är det därför man pratar om eldiga kvinnor …..?

Några gick efter showen på midnattsmässa med vacker musik och sång. Vi som missade denna har chansen nästa år, för vi missade verkligen något stämningsfullt har vi fått höra.

När man vaknade på söndagsmorgonen smattrade regnet mot biltaket. Men vid frukosttid upphörde regnet och vi gick ut bland bilarna och pratades vid, spridde tips och idéer på resmål, tittade i varandras fordon och inte minst, köpte ledlampor till bilarna av Karl-Erik och Eini. Känns bra att reducera strömförbrukningen med 90 %.

Några drog sig hemåt och vi andra gick återigen upp mot marknaden för lunch. Under eftermiddagen droppade alla av och det blir alltid en vemodig känsla när man skall skiljas och åka hemåt. Men som vi sa inledningsvis, den här träffen blir det repris på nästa år.

Ett stort tack till Åsa och Bertil för denna härliga träff.