Säterträffen 2009-09-04 - 06
Vill ni se bilder från denna träff så kan ni klicka här.
 
  
Väl hemkommen efter en härlig helg i Säter så har vi återigen bestående träffminnen. Nu har Bertil och Åsa gjort det igen, fixat en jättebra träff, och tur hade vi med vädret också. Vi var totalt 15 fordon.

Det hela började inte så bra, parkeringen vi fått tillgång till var avspärrad av grävmaskiner. Tänk att de höll på att schakta klockan 18.30 en fredagskväll när vi kom, och dessutom vid den bokade parkeringen. De höll på till ca klockan 20. Något måste klickat i kommunikationen mellan beställare och utförare. Känslan och intelligensnivån på dem som schaktade var inte sådan att de själva förstod att de stod i vägen. Vi fick ta några varv runt kvarteret och köra in via en cykelväg. Ingen bra början på en träff, är det så här Säterbefolkningen tar emot turister? Nåväl, resten skulle bli bättre.

Vi blev väl mottagna av Bertil och Åsa. Sen var det dags för långbord med gemensam middag. De sista anlände runt 20-tiden och kom snabbt på plats med sina bord. Vi hade en härlig kväll, även om det tyvärr blåste lite. Men temperaturen var OK, och regnet höll sig borta. Festens toner hördes länge i det lilla Säterska samhället.

Lördagsmorgonen bjöd på fint väder. Vi umgicks och promenerade runt. Därefter var det dags för en guidad stadsvandring. Vår guide Jon Bodin visade sig vara oerhört kompetent och kunde allt om Säter. Vi fick en och en halvtimmes mycket underhållande program med beskrivningar om hus och befolkning i Säter med omnejd, en resa genom historien.

Efter guidningen intog några lunch nere i centrum medan andra gick tillbaka till bilarna och åt där. Sen var det dags för frågesport. Temat var bilmärken. Utifrån en verbal beskrivning av logotypen skulle man säga vilket bilmärke det var, något som inte alla klarade. Men Göran tog hem första vinsten, ett glas whisky. Vi fikade och sedan var det dags att gå till biografmuseet.

Stefan Lindfors, vår museivärd tog väl emot oss. Vi började med att bänka oss i museets biografsalong. Vi fick titta på allt från Charlie Chaplin och stumfilmer fram till våra dagars actionspäckade filmer med otroliga effekter. Väldigt många filmsekvenser från olika filmer visades och de flesta nickade igenkännande. Även TV-historia förevisades med t ex Ria Wägner och hennes speciella vinkning. Ett par nostalgiska timmar flög förbi. Stefan berättade på ett intressant sätt historien om den rörliga bilden.

Efter alla filmsnuttarna gick vi runt i en värld med nostalgiska minnen och miljöer. Allt från filmkameror till biografernas filmprojektorer med all utrustning som tillkommer gjorde museet levande. Man visade också en gammal buss från Stockholms Spårvägar, 1938 års modell, som tjänstgjort som OB-buss och möjliggjorde TV-sändning från olika lokala platser. Alla var oerhört nöjda med museibesöket.

Sen var det dags för middag, vi grillade och dukade långbord. Denna kväll var det ingen vind så det var riktigt skönt ute. Det bjöds på underhållning med sånger och historier. Frampå nattkröken var det läge att känna på lakanen och få en skön natts sömn.

Söndagsmorgonen bjöd på en tidig regnskur. Den upphörde dock när det var dags att gå ut. De flesta tog farväl på förmiddagen och åkte hemåt. Vi var några som tog en promenad och tittade på Säter en gång till, och den för årstiden slumrande campingen och Säterdalen.

Ett stort tack till Bertil och Åsa för en jättefin träff.


Lasse