Gysingeträffen 9-11 maj 2008
Vill ni se bilder från denna träff så kan ni klicka här.
 
 
 Ibland stämmer allt. Det gjorde det i Gysinge. Program, väder, värme, deltagare, stämning, vi kunde inte haft det bättre. Vi kunde hälsa fyra nya par välkomna till Husbilsträffen. Vi hade även ett husvagnsekipage med denna gång, eller ”midjestyrd husbil” som vi skämtsamt kan kalla den. Totalt var vi 30 personer.

Sören och Margareta tog emot med korv och bröd när vi anlände. Kändes gott med en aptitretare innan den senare grillningen. Vädret visade sin bästa sida. Vi parkerade och hälsade på alla. Jättehärligt att åka på träff igen efter en lång vintersäsong då husbilen stått i sitt vinteride.

Grillarna kom fram och vi dukade ”kvadratbord” så alla kunde se alla. Snart var stämningen i topp. Det drogs några historier och samtalsämnena var många. Vi kunde sitta ute nästan till midnatt utan att frysa. Det var verkligen sommarvärme.

Lördagsmorgonen bjöd på strålande sol och värme. Några satt ute redan kl sju och åt frukost i solgasset. Klockan tio samlades vi för en givande rundvandring i Gysinge med guiden Ulla Lövgren. Hon berättade på ett fängslande sätt om Gysinges historia och dess byggnader. Bruket blev levande av hennes berättande, tänk om man hade kunna se tillbaka i tiden hur smederna arbetade, barnen lekte och kvinnorna slet med hemmen, maten och hushållen.

Flottningsmuséet öppnades för oss. Så sent som 1970 bedrevs flottning innan järnvägen helt tog över. Många redskap och bilder, båtar och flottar visade oss en yrkeskategori som försvunnit från vårt land.

Sen var det dags för lunch som ingick i träffen. Verkligen uppskattat av framförallt våra kvinnliga deltagare som helt kunde koppla av denna helg. Efter lunchen var det dags för tipspromenad i den nästan 30-gradiga värmen, en vandring på Granön mitt i forsarna i Gysinge. Lasse och Anki fixade tipspromenaden så att även Sören och Margareta kunde delta. Och hör och häpna, Sören vann första pris med nio rätt av tio. Bra jobbat Sören! Vi fick utifrån en av tipsfrågorna även information om de nya miljözonerna i Tysklands större städer, med miljödekaler på bilarna.

Efter en stunds slappande var det sedan dags att gå till dukat middagsbord, även detta ingick i träffen. Mätta och belåtna gick vi lite senare tillbaka till husbilarna och dukade långbord i sommarvärmen och satt och pratade till midnatt. Flera anmälde sig till nästa träff vid Höga Kusten i början på juni. Nya idéer om träffar kom fram och flera deltagare visade sig kunna arrangera träffar på nya teman. Det ser vi fram emot.

Söndagsmorgonen var lika härlig som lördagsmorgonen med strålande sol och värme. Frukost utanför bilarna redan från kl 7.30. På förmiddagen tog vi en promenad och tittade på försäljning av nyproducerade produkter till gamla hus. Tips och idéer fanns det gott om för de som köpt ett gammalt torp eller stuga och vill renovera till ursprungsskick. Ett besök hos den skicklige träsnidaren Kjell Dahlberg var en upplevelse. En vägskrapa i trä med midjestyrning, och full funktionalitet med hydraulkolvar i trä för alla rörelser av skrapor och plogar, tiltade framhjul osv var nog det häftigaste många sett i trädetaljsarbete.

Ett besök på den mest välordnade loppisen vi sett var också roligt. Vi gick vidare till Naturums byggnad som visar bl a djurlivet i Färnebofjärdens natur och omgivningar. Lunch intogs för de som ville vid ”Nyfiket” alldeles vid forsarnas strand.

På eftermiddagen var det dags för fika för att sedan ta avsked och tacka Sören och Margareta för en toppenträff och en toppenhelg. Vi ser fram emot flera sådana.

Tack Sören och Margareta.