HUSBILSTRÄFFEN
                
 


Turistträffen i Jädraås
24 - 26 augusti 2007
Vill ni se bilder från denna träff så kan ni klicka här.

 
 

Träffdags igen. Härligt. Sommarsemestrarna är slut men träffarna fortsätter. Man behåller semesterkänslan varje helg man är ute och åker. Likaså denna helg. Nu skulle vi till Jädraås. Är det en jädra ås eller vad är det för samhälle? Nej, namnet har andra rötter till ån och dammen.

Den här fredagen hade vi möjlighet att gå lite tidigare från jobbet och påbörja de 24 milen från Stockholm. Som vanligt är det härligt att sätta sig i bilen och få upp farten och låta landskapet passera i eftermiddagssolen. E4:an norr om Uppsala skall ju öppna i oktober så än så länge får man passera de små samhällena med högsta hastighet 50 km/h. Ser fram emot motorvägen, då har man ju valmöjligheten, stor väg eller liten väg. Dessutom brukar ju trafiken försvinna från den lilla vägen och hamna på motorvägen, så då är det mycket trevligare att åka småvägar. Idag fick det bli liten väg och mycket trafik i väntan på motorvägen.

Vägen blev mindre och mindre efter Sandviken. Men snart så var vi framme vid målet där vi åkte ner till idrottsplatsen som skulle bli hemmet för två nätter. Både husbilar och husbussar samlades. Som vanligt blir man mycket väl mottagen av Bertil och Åsa när man kommer till en träff. Att sedan också bli bjuden på fika vid ankomsten är alltid trevligt.

Nu var idrottsplatsparkeringen så plan att några hjulkilar behövdes inte. Skönt. Sen var det dags för grillen som skulle fram. Vad var det som skulle grillas denna kväll? Kyckling, fläsk, nötkött, lamm, fisk, ja vad hade hustrun tagit med? Alltid en överraskning. Denna kväll blev det fläsk i korvform med kryddor. Chorizo stod det på påsen. Inte dumt. En pilsner till så är livet helt OK. Denna kväll satt vi ute och åt, myggen var inte så framåt. Sen umgicks vi under kvällen och utbytte restips och detaljer kring konstruktioner på hembyggen. En kort regnskur kom men det var snart över. Som vanligt sov vi väldigt gott i husbilen. God ventilation ger mycket friskluft som mixat med en pilsner ger en skön sömn. Några regnstänk på taket under natten kan vara extra sövande.

Lördagen infann sig med strålande väder. Efter frukosten var det dags för dagens första aktivitet. Sverige har en månghundraårig gruvhistorik. I Jädraås finns det givetvis en hytta. Vår trevliga guide Nisse gav oss en levande tillbakablick hur det fungerade förr, både i hyttan och smedjan. Härligt att det finns sådana eldsjälar som Nisse som dels berättar den intressanta historien, dels ser till att hytta och smedja bevaras. Tack Nisse!

Efter guideturen var det dags för lunch och senare för eftermiddagsfika. Vi njöt i solskenet och fram på senare delen av eftermiddagen var det dags för nästa aktivitet. I Jädraås har de en smalspårig museijärnväg. Denna skulle vi givetvis prova. Det är alltid roligt när det finns ett gäng entusiaster som håller igång gammalt fint historiskt material. Sträckan var precis lagom för att man skulle få den rätta känslan. Skicket på vagnarna var lite varierande, det är ju mycket arbete att hålla allt i trim. Koldoften spred sig över nejden och känslan gav oss en nostalgikick ett antal decennier tillbaka. Tänk när tåget var det ledande kommunikationssättet i vårt avlånga land. Läste litet om de riktigt stora ångloken, de drog 200 kg kol och 1000 l vatten/mil. Tänk vilken organisation att förse alla depåer med kol. Nu åkte vi ju inte efter det stora loket utan ett mindre. Men var gör det, för oss lekmannaamatörer är det skendunket och nostalgikänslan som räknas.

Framemot kvällen var det dags för gemensam middag. Fram med grillen igen. Hade vi känt stenkolsdoft på dagen var det dags för träkolsdoft på kvällen. Nu var det pepparbiffar, givetvis nötkött, som hamnade på grillgallret. Läcker brunnyans på utsidan och lagom blodiga inuti. Potatissallad och ett gott Merlotvin. Trevliga vänner, härlig miljö. Kan man må bättre? Kvällen var vacker men mörkret kom smygande och tyvärr sjönk även temperaturen. Trots detta blev det rätt sent för några. Men sen var det dags för lakanens sköna yta mot kroppen.

Söndagsmorgonen infann sig, hemresans dag. Konstaterade att det även denna natt kommit några regnstänk. Frukosten avnöts i det fria. Frampå dan var det dags att ta farväl och styra hemåt. Detta var säsongens sista träff förutom återsamlingen för Tysklandsresenärerna, men än kan man åka någon månad eller två med husbilarna och behålla sommarkänslan.

Vi riktar ett stort tack till Bertil och Åsa för en trevlig träff.

Lasse